Skradinska torta



Tradicionalna poslastica od badema, oraha i meda koju su nekoć morali kušati mladenci uoči prve bračne noći.

Sastojci:

  • 12 jaja,
  • 35 dag šecera,
  • 40 dag mljevenih oraha,
  • 20 dag čokolade za kuhanje,
  • 1 dl rakije od ruža ili ruma,
  • 1 žlica meda,
  • 1 vrećica vanilin šecera,
  • 3 žlice brašna,
  • očišćeni cijeli orasi

Priprema:

Orahe smljeti i pomješati s brašnom. Odvojiti bjelanjke i žumanjke, od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg, a žumanjke umutiti sa šećerom i vanilin šećerom.
Sjediniti te dvije mase i lagano mješati drvenom žlicom dodajući orahe pomješane s brašnom i med koji smo prethodno rastopili u rumu.
Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom, lagano ulijte tijesto. Pecite 1 sat na prethodno ugrijanoj pećnici na 150 stupnjeva.
Zadnjih 25 minuta tortu prekrijte papirom za pečenje kako ne bi potamnila.
Kad se torta ohladi okrenite je naopako i zalijte glazurom od cokolade. Na kraju ukrasit orahom izrezanim na polovice.