Neretvanski brodet od jegulja i žaba



Sastojci:

  • 1 kg jegulje,
  • 18 komada žaba,
  • 0,2 kg luka,
  • pire od rajčice,
  • lovor,
  • sol,
  • ulje,
  • ocat,
  • paprike

Priprema:

U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati 3 velike kašike maslinova ulja, sitno sjeckan luk, 3 lovorova lista i više ljutih neretvanskih paprika.
Sve dobro ispirijati, a zatim dodati 2 velike kašike pirea od paradajza, 1-2 velike kašike morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje isječene na blokove te kuhati 25 do 30 minuta.
Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike kašike sirćeta. Sve se dobro prokuha.
Brodet se ne smije miješati, nego se kotlača – zdjela ili teča mora lagano okretati lijevo - desno.
Servira se s purom (palentom).
Stari Neretvani kažu: "Koliko je u teći ribljih glava, isto toliko mora biti vrlo ljutih neretvanskih paprika."