Riba na gradele je tradicionalni način spremanja ribe na hrvatskoj obali Jadrana. Relativno je jednostavan, ali, uz poznavanje postupka, zahtjeva iskustvo i vještinu.
A procedura ide ovako:
Ribu treba očistiti, osušiti, posoliti i popapriti te preliti domaćim maslinovim uljem.
Zatim zagrijemo gradele, dobro ih očistimo i premažemo uljem, a zatim na njih podložimo ribu.
Daljnji postupak ovisi o tome kolika je riba, veća ili manja, plava ili bijela. Ako je veća, riba se peče s podignutim gradelama da bi se prvo zagrijala i pomalo spuštamo na niži nivo, a zatim okrećemo.
Ribu srednje veličine pečemo s jednim okretanjem.
Tijekom pečenja ribu premazujte grančicom ružmarina namočenom u maslinovo ulje, pazeći da ne bi pregorjela, tj. da ne bude izgorene kože.
Kad je riba pečena, posloži se na pladanj i prelije mješavinom domaćeg maslinovog ulja, octa, sitno sjeckanog češnjaka, peršina, soli i papra.
I nikako ne treba smetnuti s uma staru dalmatinsku izreku: Riba tri puta pliva - prvi put u moru, drugi put u ulju, a treći put u vinu.
Foto: Jiří Sojka [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons