Kuhani štrukli - recept star preko 120 godina



Recept za kuhane štrukle donosimo ljubaznošću gospođe Ire Lein koja ga je, uz napomenu da je to ustvari recept njene prabake star preko 120 gdina, objavila na Facebook grupi Starozagrebački recepti, zajedno sa odličnim fotografijama postupka pripreme.




Ovdje ga prenosimo uz njeno dopuštenje.

Sastojci:

Tijesto:
  • 1 kg mekog brašna,
  • 2 žličice soli,
  • 4 žlice ulja,
  • 2 žlice alkoholnog octa,
Za filanje:
  • 80 dag svježeg sira,
  • sol,
  • 2 jaja,
  • pol čaše kiselog vrhnja "crvenog" (20 % mm)

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Uz dodavanje do 5 dl tople vode, mijesiti rukama.
Tijesto mora biti mekano, ali se ne smije lijepiti za ruke.
Tijesto Podijeliti na 2 loptice, prekriti prozirnom folijom i stavim pola sata u pećnicu na 30 stupnjeva.
"Moja baka i prabaka su rastezale tijesto rukama, a ja kombiniram ruke i valer (valjak za tijesto)", objašnjava Ira Lein.

Nije dobro previše nadjeva staviti u štrukle jer onda curi. Dovoljno je "smućkati" 80 dag svježeg sira, sol, 2 jaja i pol čaše kiselog vrhnja.
Zarolati, rezati štrukle tanjurićem i kuhati ih oko 20 minuta u posoljenoj vodi, u koju treba pol decilitra suncokretovog ulja.

Od navedene količine namirnica "ispadne" oko 50 komada. Ako vam je to prevelika količina, dio možete zamrznuti, naravno prije kuhanja.

Čitav postupak možete vidjeti na priloženim fotografijama: