Jaldomaš - vrbovečki specijalitet



U vremenu kad je svijet postao globalno selo, posebice zaslugom interneta, dostupna su nam jela iz svih krajeva i možda baš toga radi, trebali bi sačuvati recepte, a onda i jela u onakvom obliku kako su to radili i jeli "naši stari". Ovo je jedan od takvih specijaliteta, kolač od kukuruza iz Vrbovca kojeg spremaju u jednom od tamošnjih ugostiteljskih objekata.

Sastojci (za 10 osoba):

Tijesto:
  • 40 dag kukuruznog brašna,
  • 10 dag oštrog brašna,
  • 1/2 kocke svježeg kvasca,
  • 10 dag maslaca,
  • 1,5 - 2 dl toplog mlijeka,
  • 2 žličice soli,
  • 2 žličice šećera
Nadjev:
  • 1-2 klipa kuhanog kukuruza (ili jednu limenku od 25 dag ili smrznuti pa skuhani),
  • 1/2 kg svježeg kravljeg sira,
  • 1/2 čaše (od 2,5 dl) kiselog vrhnja,
  • 3 jaja,
  • 10 dag očišćenih pečenih bučinih koštica,
  • 10 dag pšeničnog griza,
  • po ukusu i potrebi soli
Ostalo:
  • 1/2 čaše kiselog vrhnja za premazivanje,
  • malo maslaca za premazivanje kalupa

Priprema:

1. Pripremite tijesto: pomiješajte kukuruzno i oštro brašno. U sredini napravite udubinu u koju stavite sol, šećer, uzašli kvas i omekšali maslac. Po potrebi dolijte malo toplog mlijeka.
2. Premjestite tijesto u posudu u kojoj će se dizati na toplom oko pola sata tj. dok se ne digne.
3. Dignuto tijesto premjestite na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte ga u krug većeg promjera od okruglog kalupa (npr. za tortu, promjera 26 cm) u kojoj ćete ga peći kako bi tijesto virilo iznad rubova posude. Namastite posudu i lijepo utisnite tijesto

Savjet:
Ako vam se tijesto mrvi i teško ga izrađujete, jednostavno kuglu tijesta malo spljoštite, prenesite u okrugli kalup i rukama i prstima ga utiskujte na dno i uz stranice.

Izvor: coolinarika.com